Zittesj Woordebouk

Ik ben geboren en opgegroeid in Sittard en dan blijf je toch je hele leven Zitterder ook al woon je er al jaren niet meer.

Vroeger, toen ik er wel nog woonde, kon ik aan de hand van een gesprek met iemand redelijk goed analyseren in welke stad of dorp deze persoon woonde, gewoon door goed naar het gebruikte dialekt te luisteren. 

Dan kan ik inmiddels niet meer, ten minste niet meer zo goed, maar wat ik wel nog steeds heb is mijn voorliefde voor taal, en alles wat daarmee samenhangt (en nee, ook ik kan niet foutloos schrijven; er zullen her en der best foutjes in staan!).

Deze voorliefde beperkt zich niet tot het Nederlands; ik lees veel engelstalige boeken en kan dan genieten van het in mijn ogen soms hele mooie taalgebruik.  En natuurlijk mijn voorliefde voor het Zittesj, mijn eigen taal. Het lezen is erg moeilijk, maar als je het hardop uitspreekt, kom je er meestal wel uit.

Wat ben ik dan ook trots op mijn eigen Zittesj Woordebouk, mijn kopie is redelijk uniek, want het is getekend, met dank aan buurman Frans van mijn broer, door de hele redactie! Dat kunnen niet veel mensen zeggen. Ik heb het dan ook al een paar jaren met veel trots op een prominente plaats in mijn boekenkast staan.

Om jullie enig idee te geven van het Zittesj, volgen hieronder enkele woorden. Probeer niet alleen de betekenis te raden, maar ook de uitspraak!
Veel succes…..

Kwastelorem
Allezelaeve
Vessetesj
Sjtikduuster
Pitsjtang
Mejsj
Zwaegelsjtekske
Tórvelvot
Retekrupert
Óngesievelezeierd
Doevepit
Jemerknäökske
Loezegengske

Let wel: ik heb enkele willekeurige woorden uitgekozen! Geniet ervan.