Thanksgiving

Op 23 November 2006 wordt Thanksgiving gevierd in de USA;

elk jaar op de 4e donderdag in November. In de USA luidt dit dan ook meteen het ‘feestdagenseizoen’ in; op de vrijdag na Thanksgiving wordt op veel plaatsen al de kerstboom opgetuigd, en door het hele land wordt er druk gereisd om tijd bij familie en vrienden door te brengen.

Thanksgiving is van origine de dag dat mensen ‘dank zeggen’ voor de oogst, maar zo is het niet helemaal begonnen. De eerste officiële Thanksgiving werd gevierd  op 4 December 1619, in de Virginia Colony, maar “First Thanksgiving” is vernoemd naar de eerste Thanksgiving gevierd door de Pilgrims, die met de Mayflower voet aan wal hadden gezet in Amerika, en hun eerste oogst vierden, samen met de oorspronkelijke bewoners, de Wampanoag (die Keepunumuk vierden, Tijd van de Oogst). Pas in 1623 werd de noodzaak duidelijk van Thanksgiving: na een slecht jaar met veel droogte werd er hard gebeden om wat regen, die prompt naar beneden viel. Sinds die tijd werd er door de Pilgrims regelmatig, maar zeker niet jaarlijks Thanksgiving gevierd. In later jaren namen vele gebieden in de USA dit  gebruik over. In eerste instantie gebeurde dit in de verschillende colonies van de VS op een andere dag, maar geleidelijk in de 17e eeuw werd er steeds vaker Thanksgiving gevierd. Vele presidenten riepen jaarlijks een Thanksgiving uit, maar het duurde tot de Amerikaanse Burgeroorlog dat Abraham Lincoln de laatste donderdag van november uitriep tot Thanksgiving Day (we schrijven dan al het jaar 1863). In de vorige eeuw bepaalde president Roosevelt echter in 1939 dat Thanksgiving gevierd moest worden op de één-na-laatste donderdag van november . Hij wilde dit doen om kooplieden meer tijd te geven om hun waren voor de feestdagen aan de man te brengen. Dit zou het land goed doen tijdens de heersende Depressie. Echter, Roosevelt’s beslissing om Thanksgiving een weekje te vervroegen was niet verplicht, en het land was alweer verscheurd. 23 staten gingen akkoord met de nieuwe datum, 22 niet. Ook waren er staten zoals Texas, waar men besloot te profiteren van de vrije dagen en beide dagen (dus de laatste en één-na-laatste donderdag in November) als overheids feestdag aan te merken. Door de houding van Roosevelt werd de dag door sommigen al omgedoopt tot “Franksgiving”.Het Congres kwam daarop in 1941 met de meest politiek correcte oplossing, door Thanksgiving vast te stellen op de 4e donderdag van November; zo zou dat in het ene jaar de laatste donderdag zijn, en in het andere jaar de één-na-laatste donderdag van November. Op 26 november 1941 tekende Roosevelt de wet die dit in stand zou houden, en zo vieren we sinds die tijd Thanksgiving.

Nu is het uitgegroeid tot één van de grootste, jaarlijks terugkerende, feestdagen die Amerika kent. Voor Thanksgiving wordt het meeste gekocht (qua volume, niet verkoopwaarde; dat is nog altijd de laatste paar dagen voor Kerst).

Aangezien veel Amerikanen (verplicht) vrij hebben op de vrijdag na Thanksgiving, wordt dit ook wel “Black Friday” genoemd; vliegtuigen zijn overboekt, en wegen staan vol met blik: iedere rechtgeaarde Amerikaan wil in deze tijd zijn familie bezoeken.

En wat staat er op het menu? Veel, heel veel. Het bekendst is de kalkoen natuurlijk, en meestal zal ook de pompoen niet ontbreken op het Thanksgiving maal. Er zijn vele typische gerechten te vinden; kijk maar eens op http://food.yahoo.com/, dan kun je aardige ideeën opdoen voor je eigen Thanksgiving diner!